van Holland, Dirk (Dirk V)
GeslachtMan
Leeftijd38 of 39
Geboren 1052 te Vlaardingen
Overledendi 17 jun 1091 te Egmond
Begraven te Egmond [Abdijkerk]
VaderHolland, Floris van
MoederSaksen, Geertruida van
  
Zus Rosamunde (1)
Huwelijkwo 26 jul 1083
metSaksen, Othilhildis van
Kinderen: (1) Floris (Floris II) (4)
Notities:
-PersoonDirk V , geb. ca. 1052, overl. 17.6.1091 begr. Egmond, tr. voor 26.7.1083 Othilde (van Saksen ?), overl. 18 november van een onbekend jaar (tussen 1123 en 1128), begraven Egmond. Bij een archeologisch onderzoek in Egmond werd haar graf teruggevonden. Een fysisch-anthopologisch onderzoek heeft uitgewezen dat zij bij overleden tussen 65 en 70 jaar oud is geweest. Zij heeft derhalve haar man ruimschoots overleefd.

Hij volgde in 1061, nog minderjarig, zijn vermoorde vader op als graaf van Holland (1061-1091), aanvankelijk onder voogdij van zijn moeder en haar tweede gemaal Robrecht de Fries, die zich in 1071 meester maakt van Vlaardingen. Wordt met zijn moeder en stiefvader verdreven uit Kennemerland in 1071, doch herkrijgt de macht door de moord op hertog Godfried III van Lotharingen 1076.
Weet de Zuidhollandse eilanden te onttrekken aan het Bisdom Utrecht.

Uit zijn huwelijk met Othilde, die waarschijnlijk van Saksische afkomst was, werden twee kinderen geboren, zoon Floris, die hem als Floris II opvolgde, en een niet met naam bekende dochter. Omdat Dirk V bij de opvolging nog minderjarig was, nam zijn moeder Geertruida tot aan zijn meerderjarigheid de taken waar.
Waarschijnlijk om haar positie tegen de door de Duitse Keizer Hendrik IV beschermde bisschoppen
te versterken hertrouwde zijn moeder twee jaar later met Robrecht, een zoon van graaf Boudewijn V van Vlaanderen. Deze werd hierna Robrecht de Fries genoemd. Kort na dit huwelijk, op 28-12-1063, gaf de Keizer de Echternachse kerken aan de bisdommenUtrecht en Echternach terug. Dit waren de moederkerken Vlaardingen, Oegstgeest, Velzen, Heiloo en Petten die ooit door Willibrord aan de abdij van Echternach waren geschonken. Zij zouden door Dirk III en zijn nakomelingen zonder enig recht daarop in bezit zijn genomen. De keizer ging echter nog verder door op 30-04-1064 de gehele graafschappen Rijnland en Westflinge aan de bisschop van Utrecht te schenken. ’Op papier’ heersten Robrecht en Geertruida toen alleen nog maar in het zuidelijk deelvan het latere Holland waar Vlaardingen het centrum van was. Feitelijk bleef alles echter bij het oude en zelfs de
Echternachse kerken bleven in bezit van gravin Geertruid en Robert de Fries.
Na 1069 trok Godfried III met de Bult als hertog van Lotharingen ten strijde tegen het graafschap. Hij had van de abt van Echternach de helft van de Echternachse kerken in leen gekregen tegen een jaarlijkse vergoeding die hij pas diende te betalen als hij deze ook daadwerkelijk in handen had. Geertruida en Robrecht waren genoodzaakt naar Gent uit te wijken. Maar de strijd om het graafschap bleef doorgaan want hertog Godfried III moest nog twee keer terug keren om de orde te herstellen. Bij de laatste, in 1076, vond er te Vlaardingen een aanslag op hem plaats. Deze aanslag zou door een dienaar van Dirk V zijn gepleegd. Godfried overleed aan de bij deze aanslag opgelopen verwondingen.
Toen kort hierna ook de bisschop van Utrecht overleed zag Dirk V zijn kans schoon. Samen met zijn stiefvader Robrecht bracht hij de nieuwe elect Koenraad bij IJsselmonde een zware nederlaag toe waardoor de Zuid-Hollandse eilanden aan het Utrechtse bisdom werden ontnomen. De
Utrechtse bisschop Koenraad en graaf Dirk V bleven elkaars tegenstanders. Koenraad steunde de
Duitse keizer Hendrik IV en Dirk V de pauselijke partij. Hij erkende in 1078 ook de door de paus
gesteunde tegenkoning Rudolf.
Op 17 juni 1091 overleed Dirk V, nog slechts ongeveer 37 jaar oud.

Onder voogdij van zijn stiefvader Robrecht de Fries 1061-1071, zag hij zijn landen bij Rijnland
en Westfalingen vervallen verklaard aan Utrecht bij oorkonde van keizer Hendrik IV 30 april 1604,
verdreven uit Kennemerland 1071, doch werd opnieuw aangesteld tot graaf na de moord op hertog
Godfried II (met de bult) in 1076, onttrok de Zuid-Hollandse eilanden aan de macht van de Utrechtse
bisschop en nam de sterkte IJsselmonde in in juni 1076, steunde in de Constituurstrijd de
pauselijk partij in 1078.
Referentie10016
Datumw 25-01-2020