Admiraal, Cornelis
GeslachtMan
Leeftijd±79
Geboren± 1841 te Noordwijk aan Zee
Overledendi 1 jun 1920 te Noordwijk aan Zee
Begraven
BeroepVischdrooger
VaderAdmiraal, Pieter Hendricksz.
MoederJong, Jacoba de
Huwelijkdo 11 jun 1868 te Noordwijk
metGroen, Neeltje
Kinderen: (8) Pieter (2)
Engel
Jacoba
Simon (4)
Alida
Cahtarina
Cornelis
Neeltje
Notities:
-PersoonAanvankelijk was het woord admiraal, in de middeleeuwen ’ammerael’ of ’ammirael’ geschreven, nog bekend met zijn oorspronkelijke betekenis. Het woord admiraal/ammerael is via het Latijn en het Frans aan het Arabisch ontleend: < amîr, emîr = ’vorst, bevelhebber’. In middelnederlandse teksten werden de bevelhebbers van het Saraceense leger ’amirale, ammirale’ genoemd en in Floris ende Blancefloer werd de vorst of emir van Babylon ’ammirael’ genoemd. Daarnaast kwam de betekenis ’vlootvoogd’ in zwang.
De familie Admiraal dankt haar naam naar alle waarschijnlijkheid aan Cornelis Dirx "den admirael" die zijn toevoeging dankt aan het feit dat de Noordw. vissers zich reeds in de middeleeuwen beschermden tegen zeeroverij door het "Admirael-Zeijlen". De bevelhebber van zo’n groep goed bewapende vissers heette de admiraal (ammerael). Deze Cornelis Dirx of Dirckszn was de aanvoerder van de watergeuzen in de slag op de Zuiderzee in 1573.
  
-Relatie Bij de huwelijksaktie is een kanttekening geplaatst, gedateerd 1-8-1931, waarin wordt vermeld, dat op 21 mei 1931 de arrondissementsrechtbank te Den Haag heeft uitgesproken dat de naam had moeten zijn en vanaf hier voor de nakomelingen dientte worden aangehouden: Admiraal.

De eerste twee kinderen uit dit huwelijk worden ingeschreven als Ammeraal, de overige als Admiraal - de naam die overigens ook later bij de eerste twee kinderen gehanteerd wordt.
Bronnen:
-OverlijdenLA Noordwijk BR 1912-1921
  
-Huwelijk Erfgoed Leiden en omstreken te Leiden; Akte: Noordwijk, BS Huwelijk, dd. 11-6-1868, nr. 11
Referentie8077
Datumw 13-05-2020