van Brederode, Dirk (Dirk II "de Goede")
GeslachtMan
Leeftijd±62
Geboren± 1256 te Santpoort
Overledenza 16 dec 1318 te Reims (Frankrijk)
Begraven
VaderBrederode, Willem van
MoederVoorne, Hillegonde van
  
Zus Elizabeth
Broer Alverade
Zus Aleit
Zus Rikairde
Broer Willem ver Mergrietensoene
Broer Theodoricus
Broer Floris (Floris I) (1)
Huwelijk
metLecke, Maria van der
Kinderen: (1) Catharina
Notities:
-PersoonDirk word voor het eerst vermeld in een oorkonde als ‘ridder Dirk’ in oktober 1268, hij is getuige en mede-zegelaar van Floris V van Holland in Brugge. Hij neemt in 1272 deel aan zijn eerste veldtocht tegen de West-Friezen. Deze tocht verloopt slecht en wordt beëindigd met een veldslag bij Heilo op 20 augustus 1272. In 1282 volgde de tweede Friese veldtocht van Dirk II. Hierbij werd het stoffelijk overschot van Willem II van Holland, de vader van Floris V, teruggevonden in Hoogwoud, waarna deze veldtocht succesvol werd afgesloten.

Hij nam weer deel aan zijn derde veroveringstocht van West-Friesland in 1287 onder leiding van Floris V van Holland door middel van een vloot invasieschepen. Hierbij speelt hij een grotere rol en draagt hij de titel ‘Admiraal van Holland’. Door eenhevige storm, gevolgd door een vloed in december 1287, werden grote delen van West-Friesland overstroomd. Mede door een list wist Dirk en zijn mannen met hun schepen de opstandige Friezen te onderwerpen. In hetzelfde jaar trok hij voor Floris V meteen leger naar Utrecht om de heren van Amstel en van Woerden gevangen te nemen.

In april 1304 maakte Dirk II deel uit van de edelen die zich succesvol tegen de indringende Vlamingen verzetten. In augustus 1315 maakte hij deel uit van een veldtocht in Vlaanderen. Na een bedevaart naar Rome, werd Dirk II door een ziekte getroffen en hij stierf in Reims op 16 december 1318.
  
-OverlijdenOp de terugweg uit Palestina. Begraven in de Dominicanenkerk in Reims.
Referentie10277
Datumw 03-02-2020