van Brederode, Willem (Willem I)
GeslachtMan
Leeftijd56 of 57
Geboren 1228
Overledenzo 3 jun 1285
Begraven
BeroepBaljuw in Kennemerland
VaderBrederode, Dirk van
MoederHeusden, Alveradis van
  
Broer Floris (4)
Broer Dirk
Zus Ada
Zus Catharina
Zus Agniese
Relatie
metMerwede, Margaretha van de
Kinderen: (3) Willem ver Mergrietensoene
Theodoricus
Floris (Floris I) (1)
Huwelijk
metVoorne, Hillegonde van
Kinderen: (5) Elizabeth
Dirk (Dirk II "de Goede") (1)
Alverade
Aleit
Rikairde
Notities:
-PersoonWillem was leenopvolger van zijn vader; ook van zijn neef de Heer van Teijlingen hield hij belangrijke leengoederen, komt het eerst voor in 1244 en dan reeds als ridder, terwijl de Roomse Koning Willem II van Holland hem in 1248 “consanguineus en nobilis vir” noemt (consanguineus = bloedverwant en nobilis vir = edelman) . Tijdens de regering van Floris V behoorde hij tot de rijkste en aanzienlijkste edelen van het graafschap; in de Zwijndrechtse Waard was hij Ambachtsheer van Heer-Heijenland.

Van Brederode trok in 1248/49 met Willem II van Holland mee op veldtocht tegen de opstandelingen boven de Rijn in het Ruhrgebied, in 1256 herhaalde hij dit tegen de West-Friezen. Hij werd in 1255 tot ridder geslagen en in 1269 benoemd tot baljuw van Kennemerland. Op 25 juni 1282 werd hij beleend met de gerechten van Goudriaan, Hardinxveld, Papendrecht, Peursum en Slingeland. Willem werd na zijn dood begraven in de Brederodekapel van de Engelmunduskerk te Velsen.

De provincie Noord-Holland heeft driedimensionale gezichtsreconstructies laten maken van het Middeleeuwse ridderechtpaar Willem I en Hildegonde van Voorne. De skeletten van het echtpaar kwamen, nadat ze in 1967 werden opgegraven, in het beheer van de provincie. De reconstructies zijn gemaakt door klinisch antropoloog Maja d’Hollosy.
Zie ook: https://huisvanhilde.nl/figuur/willem-van-brederode/
Referentie10255
Datumw 03-02-2020