van Brederode, Dirk (Dirk I)
GeslachtMan
Leeftijd±56
Geboren± 1180 te Santpoort
Overleden 1236
Begraven
VaderTheylingen, Willem van
MoederBentheim, Agniese van
  
Broer Arend
Broer Gerrit
Broer Willem (Willem 1) (1)
Zus Machteld (4)
Broer Hugo
Broer Simon
Zus Christina
Broer Floris
Huwelijk
metHeusden, Alveradis van
Kinderen: (6) Floris (4)
Willem (Willem I) (8)
Dirk
Ada
Catharina
Agniese
Notities:
-PersoonVan Brederode was een (hoog)adellijk geslacht uit Holland, die in de Late Middeleeuwen en kort daarna een grote rol in de Nederlandse geschiedenis heeft gespeeld. Zij is sinds 1679 in wettelijke lijn uitgestorven.
De Brederodes stammen af van de heren Van Teylingen (via Dirk van Teylingen (1205-1231) en hebben zich in de tweede helft van de 13e eeuw naar het nieuwe Kasteel Brederode bij Santpoort (gemeente Velsen) genoemd, dat werd gebouwd tussen 1282 en ca.1292 in opdracht van Willem I van Brederode. Ze speelden in de Hoekse en Kabeljauwse twisten een grote rol als veldheer aan de Hoekse kant. In 1351 werd het kasteel daarbij veroverd door de Kabeljauwse Gijsbrecht II van Nijenrode na een belegeringwaarbij het grootste deel van het fort werd verwoest. Het kasteel werd gesloopt en midden 14e eeuw weer opgebouwd, om (waarschijnlijk) in 1426 opnieuw te worden verwoest en in 1461 gedeeltelijk te worden hersteld, waarna het in 1573 door Spaanse soldaten werd geplunderd en in brand gestoken. Sindsdien is het een ruïne.In 1226 werd Dirk benoemd tot drossaard aan het hof van de graaf van Holland. Hij diende onder Floris IV van Holland en Willem I van Holland. Bij afwezigheid van de graaf was hij tevens zijn eerste vervanger.

Dirk (I van Brederode) wordt door historici gezien als grondlegger van het huis Brederode; het grondgebied van Brederode was echter al in het bezit van zijn vader, die uit het geslacht Van Teylingen voortkwam, waardoor hij mogelijk niet de eerste heer van Brederode was.
  
-GeboorteOp slot Brederode
Referentie9954
Datumw 03-02-2020