Huys te Warmont kreeg zijn huidige vorm in 1780.
Cornelis le Clercq werkte als schout, baljuw en secretaris te Warmond. Hij moet zijn aangesteld door de Heer van de Vrije Heerlijkheid Warmond, die in 1780 het oorspronkelijke kasteel te Warmond ingrijpend verbouwd hadden, twee jaar nadat Cornelis te Warmond in het huwelijk was getreden met Anna Boer, wier vader één van de schepenen van Warmond was.
Huys te Warmont
Circa 500 jaar was het “Huys te Warmont” de zetel van de Heren en Vrouwen van Warmond. Deze bestuurden de Heerlijkheid Warmond op basis van een aantal rechten, zoals het recht om Schout en Schepenen aan te stellen en om hoge en lage rechtspraak uit te oefenen. Daarmee was Warmond een hoge of vrije Heerlijkheid waar de Heer o.a. het recht had om mensen ter dood te veroordelen.

Lees meer over de geschiedenis van het Huys te Warmont

Cornelis le Clercq is secretaris te Warmond en vormt met zijn zwager Leonardus van de Kasteele, de schout/baljuw, het dagelijks bestuur van de Heerlijkheid Warmond. Het is een roerige tijd met schermutselingen tussen orangisten en patriotten. Overal worden schutterijen opgericht tegen de huurlegers van stadhouder Willem V.
Als Van de Kasteele geen schutterij weet op te zetten, wordt hij ontslagen. Cornelis le Clercq wordt daardoor in 1785 ook schout en baljuw, waarmee hij de volledige leiding had over de heerlijkheid onder Pieter baron van Leyden. Hij woont op buitenplaats Middendorp tot 1801.
Landhuis Middendorp in Warmond | Door: Goodness Shamrock (wiki) | Licentie: CC-BY-SA-3.0,2.5,2.0,1.0
Huize Middendorp, straatzijde
Toegangspoort aan de Middendorplaan

 

Zie voor meer info over de “buitenplaats Middendorp” Buitenplaatsen in Nederland
De baljuw van Warmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.