Bij het uitzoeken van het voorgeslacht van familie le Clercq kwamen we (via de vrouwelijke lijn: ’t Hart – Lugtigheijt – Verspeck – van der Speck) bij Dirck van der Speck ( ±1360-1418). Diens vader en grootvader konden we ook vinden, maar daar bleef het bij.

Totdat we in 2017 het TV-programma Verborgen Verleden bekeken, waarin de voorouders van Arjan Lubach gezocht werden. Onze aandacht werd getrokken toen Dirck (de oude) van der Speck genoemd werd. De medewerkers van het archief Erfgoed Leiden en Omstreken hadden enkele opmerkelijke zaken gevonden.

 

De familie van der Speck voerde een familiewapen, dat op z’n minst opmerkelijk genoemd kan worden. In het archief was een vermelding gevonden, waarin Dirck in 1395 zijn familiewapen aan de hand van een eenvoudige schets omschrijft als: een gekroonde leeuw, met een lambel door de hals.

 

In 1616 omschrijft zijn afstammeling Pieter Gerritsen van der Speck, deken van het ghilde van de timmerluy, het als: een roden leeuw, blauwe tong en klauwen met een blauw lambel, op geel velt.

 
 

Dit lijkt als twee druppels water op het familiewapen van het geslacht Van Teylingen.  Meestal voerde een bastaardzoon uit een adellijk geslacht hetzelfde wapenschild als zijn vader, maar voorzien van een blauw lambel. De rode leeuw op geel veld is het wapen van de graven van Holland (Dirk III, Willem II, Floris V).

Het heeft er dus alle schijn van, dat Van der Speck een nakomeling is van dit grafelijke geslacht. Het is (nog) niet achterhaald, welke van de graven zijn voorvader is.

Graven van Holland?

2 gedachten over “Graven van Holland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.