Klompenmaker

Mijn overgrootvader Johannes Klein Haneveld oefende hetzelfde beroep uit als zijn vader Jan. Hij vestigt zich als zelfstandig klompenmaker te Twello aan de Holthuizerstraat. In Twello is hij actief in de dorpsgemeenschap, wat onder meer tot uiting komt in zijn betrokkenheid in 1902 bij de oprichting van het fanfarekorps Excelsior. Ook heeft hij oog voor de belangen van zijn beroepsgenoten, de klompenmakers. Zo treedt hij in 1899 hij toe tot het Centraal Bestuur van de Bond van Klompenmakers in Nederland. Op 6 april 1904 wordt hij herkozen in het centraal bestuur van de bond.

Klompenfabriek

Hoewel Johannes de klompenmakerswerkplaats in Twello aanhield – het gereedschap zou er tot in de jaren 70 blijven hangen – koopt hij op 21 mei 1909 samen met de boomkweker Mattheus Adrianus Smits, een klompenfabriek aan de Snippeling (een buurtschap in de gemeente Deventer), die onder de naam ‘Klein Haneveld & Smits’ zal opereren. Het is vooruitstrevend bedrijf, één van de 7 klompenmakerijen in Nederland die dan al machinaal klompen vervaardigen. Zo’n machine kost liefst ƒ 10.000,00 (ƒ=gulden), maar maakt honderden paren klompen per dag.

Op 28 november 1910 koopt hij voor ƒ 3.300,00 van Jan Willem de Weert een huis, Weteringweg 2, in de Snippeling. Op 29 januari 1912 nemen hij en M.A. Smits een hypotheek op de klompenfabriek. In 1915 had het bedrijf een telefoonaansluiting, nummer 171 volgens het telefoonboek van Deventer. In 1916 zoeken zij naar nieuw kapitaal en op 6 mei 1916 richten J. Klein Haneveld, M.A. Smits en H. Kuik uit Wildervank de ‘N.V. Klompenindustrie v/h Klein Haneveld & Smits’ op.

Brand

Op 23 januari 1925 brengt De Telegraaf nieuws over de fabriek: in de nacht van 22-23 januari 1925 brandt de fabriek geheel af. De schade wordt door de verzekering vergoed.

Maar de klompenindustrie maakt zware jaren door. Er worden steeds minder klompen gedragen. Er wordt daarom een nieuwe geldschieter gevonden: op 7 maart 1931 treedt Christoffel Johannes Zonneveld als mede-directeur toe tot het bedrijf. Maar het is niet genoeg om de algemene malaise het hoofd te bieden en op 9 februari 1932 wordt de klompenfabricage stopgezet. Het bedrijf gaat verder als klompenhandel. Het vestigingsadres wordt statutair gewijzigd in Wilhelminastraat 15 te Oosterbeek, zijnde het woonadres van mededirecteur C.J. Zonneveld.  Het faillissement volgt op 17 maart 1933.

Lees meer over de klompenindustrie tussen de beide wereldoorlogen.

 

Met dank aan Arie Bos, die veel van deze gegevens boven water heeft gehaald.

Klompenindustrie Klein Haneveld en Smits

2 gedachten over “Klompenindustrie Klein Haneveld en Smits

  • 15 mei 2022 om 19:44
    Permalink

    Hallo,
    vanmiddag had ik het met mijn vader over de fabriek, waarvan ik ooit wat had opgevangen. Toen het allemaal wat begon te dagen, heb ik eens gezocht en kwam op jullie pagina. Erg leuk om te lezen! Matheus Adrianus Smits is de opa van mijn vader. Ik wist van de brand, mijn ome Puck (Peter) Smits is nog ooit op de plek geweest toen er alleen nog fundering was.
    Is het bekend wie er op de foto’s onder het artikel staan? Of is er wellicht een foto van de eigenaren?

    Beantwoorden
    • 12 mei 2023 om 12:57
      Permalink

      Dag Michiel,
      Helaas kan ik je niet verder helpen met de personen op de foto. Degene die er misschien iets meer over kon zeggen, is eerder dit jaar overleden. Er zijn wel sites waar je foto’s kunt posten met de vraag of iemand mensen van de foto kent. Ik heb wel wat foto’s van mijn overgrootvader (zie elders op de site; in het Aldfear-overzicht), maar niet van de andere eigenaren van de fabriek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.